Heeft mijn hond het koud?

Gepubliceerd op 12 januari 2023 om 18:35

We draaien de verwarming bijna allemaal een paar graden lager in deze barre tijden. We trekken dan een warme trui aan of kruipen op de bank onder een dekentje. Maar hoe zit het eigenlijk met onze geliefde harige huisgenoten. Hoe weet je nou eigenlijk of je hond het koud heeft?

 


Als opvanggezin voor buitenlandse asielhonden, hebben wij telkens een andere hond in huis. Deze hond komt rechtstreeks uit het asiel, blijft een paar weken of een paar maanden totdat er een geschikte adoptant voor wordt gevonden. Vroeger vingen wij honden op uit Spanje, tegenwoordig uit Roemenië. De honden uit Spanje hadden het in het begin bij ons in de winterperiode altijd koud, de honden uit Roemenië lijken die eerste weken juist uiterst goed tegen de kou te kunnen en het snel warm te hebben. Na een tijdje merk je dat de honden geacclimatiseerd zijn en geen last meer hebben van het temperatuur verschil. 

Hoe kun je zien of je hond het koud heeft?

 

Kortharige, kleinere, oudere en zieke honden hebben het vaker koud dan langharige, grotere, jongere en gezonde honden. Maar hoe kun je nou zien of je hond het koud heeft?

 

  • Je hond rilt

De meest simpele manier om te zien of je hond het koud heeft, is door te kijken of je hond aan het rillen is. Door te rillen, probeert de hond zijn lichaam weer warm te krijgen.

 

  • Je hond heeft koude oren en/of poten

Verder kun je aan de oren of poten van je hond voelen. Zijn deze koud, dan kun je er meestal van uitgaan, dat je hond het zelf ook koud heeft.

 

  • Je hond heeft een zwakkere hartslag

Tenslotte heeft een hond die het koud heeft vaak een zwakkere hartslag en moeizamere ademhaling.

 

Wat kun je doen als je hond het binnen in huis koud heeft?

 

  • Zet de thermostaat niet te laag

Zodra mensen s 'nachts naar de slaapkamer gaan om te gaan slapen, wordt de verwarming vaak flink terug gedraaid. Als de kamer op den duur een paar graden minder warm is, kan je hond het natuurlijk koud gaan krijgen. Zet de thermostaat daarom niet te laag. 15 graden is echt te koud voor veel honden. 

 

  • Schaf een hondendeken, een donutkussen, een hondenslaapzak of een hondenhuisje aan

Wil je vanwege de kosten de thermostaat toch laag zetten, dan kun je je hond ook verwarmen met allerlei hulpmiddelen. Je hond zal het niet alleen lekker warm krijgen, zo n warm plekje zorgt ook voor een veilig gevoel. In een donutkussen of een hondenslaapzak is je hond omringd door zachte randen. In een stoffen hondenhuisje zit alleen een opening bij de ingang, waardoor de temperatuur in zo'n huisje een stuk hoger ligt. Ook kun je een zacht comfortabel hondenjasje of truitje voor je hond kopen. Bijvoorbeeld van fleece of badstof.  

  • Schaf een warmtemat aan

Een warmtemat voor honden werkt op elektriciteit. Zodra je de stekker in het stopcontact steekt, warmt de mat op en kan je hond lekker warm liggen. Als je hond het echt koud heeft, is een warmtemat een goede keuze. Let op: wil je de mat gaan gebruiken in een bench waar je hond niet uit kan, en je hond het op den duur te warm krijgt, dan kan hij/zij ook alleen maar op die mat liggen. 

 

  • Neem je hond mee naar bed

Niet iedereen zal het zien zitten om een hond in bed te laten slapen. Er zijn een aantal artikelen die het afraden vanwege hygiënische redenen. Een feit is dat je elkaar wel lekker warm kunt houden. De hond zorgt dat jij geen koude voeten hebt en doordat hij/zij onder je deken slaapt, blijft het hondenlijfje ook lekker warm. Een (wellicht hygiënischer) alternatief is: je hond boven op je dekbed laten slapen met een eigen dekentje. 

 

*Kijk eerst eens op marktplaats of in 2ehands winkels als je iets wilt aanschaffen. Dat is beter voor het milieu en voor je portemonnee!

 

Wat kun je doen als je hond het buiten koud heeft?

 

  • Schaf een degelijke wind- en waterproof hondenjas aan

Hierdoor blijft het hondenlichaam goed op temperatuur. Ook zorgt een waterdichte hondenjas dat de hond droog blijft. Als een hond nat wordt, zal hij/zij het sneller koud krijgen. 

 

  • Zorg dat je met je hond blijft bewegen

Ga niet onnodig stil staan. Door te blijven lopen, warmt je hond beter op. Dat praatje met die gezellige overbuurvrouw kun je ook een andere keer maken, als het niet zo koud is of als je je hond niet bij hebt.

 

  • Wandel bij koud weer niet te lang

Hoe langer je hond buiten is, hoe kouder hij/zij het kan krijgen. Hou de wandelingen op hele koude dagen, en met name als het vriest, gewoon kort.

 

Wat nou als je hond altijd buiten in een kennel of hondenhok leeft?

 

Laat je hond in de strenge winters niet buiten in de kou staan. Woont je hond in een buitenkennel, haal hem dan met koud weer naar binnen. Doe dit trouwens ook met heel warm weer. En beter nog: haal hem altijd naar binnen. Jij wilt zelf toch ook niet het grootste gedeelte van de dag opgesloten zitten in een kooi?

Je hond ook niet.

 

Geschreven door: Nina de Werk

Van: Huisdieren Service Cranendonck

Op: 12 - 01 - 2023

 

*Zoek je een goede stichting om een hond te adopteren of op te vangen, dan is Dutch Animal Care een aanrader!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.